In gesprek met Michelle Straver

In deze blog geeft Michelle ons een kijkje in de wereld IT, vertelt ze meer over haar carrière, hoe haar doelen zijn veranderd en tot slot geeft ze tips aan vrouwen die twijfelen of IT wel voor hun geschikt is & tips aan vrouwen die net gestart zijn in de IT.

‘’Een gezondere mix tussen man/vrouw zou zeker goed zijn voor de teams en de IT-afdeling zelf’’

IT nu nog een mannenwereld? Zeker. Op school zat ik ook maar met één andere dame in de klas. Daardoor ben ik niet anders gewend en was ik er ook op voorbereid toen ik aan het werk ging.

Bij grotere bedrijven zie je inmiddels wel dat IT iets in opkomst is en zie ik gelukkig steeds meer dames in diverse IT-functies. Richting beheer en dergelijke valt het nog wel tegen. Persoonlijk werk ik ook graag met mannen, ik zou zeker niet met alleen maar dames willen werken maar een gezondere mix zou zeker goed zijn voor de teams en de IT-afdeling zelf.

‘’Ik ben nog steeds heel blij dat ik toen de keuze heb gemaakt om te starten met IT’’.

Zelf heb ik bewust gekozen om het IT vak in te gaan. Ik had eerst een andere opleiding gedaan maar dat lag mij toch niet. Toen ben ik gaan kijken naar mijn andere interesses, IT was daar een van. Ik ben nog steeds heel blij dat ik toen de keuze heb gemaakt om te starten met IT.

De interesse in IT is er eigenlijk altijd al geweest. Vroeger vond ik het leuk om te gamen, defecte PC’s thuis fixen en PC’s bouwen samen met mijn broer. Mijn beeld over een baan in de IT was dan ook heel positief: leuk werk, veel klant contact en leuke collega’s.

‘’Ik ben zelf erg sociaal en open en die eigenschappen passen goed binnen dit vak’’.

In het begin was het voor mij dan ook echt lang leve de lol. Het servicedesk werk vond ik heerlijk. Ik geniet enorm van het contact met de eindgebruikers. Ik ben zelf erg sociaal en open en die eigenschappen passen goed binnen dit vak. Ik leg makkelijk contact met mensen, vind het gezellig om een praatje te maken en vind het ook niet eng om mensen te benaderen en de telefoon op te pakken.

Inmiddels kijk ik wel wat serieuzer naar mijn baan, ik heb nu ruim twaalf jaar ervaring in het vak. De rol van servicedeskmedewerker ben ik inmiddels uitgegroeid en mijn focus ligt nu op systeembeheer. Ik ben nu mijn weg aan het vinden met SCCM (System Center Configuration Manager), dit vind ik mega interessant. Daarnaast vind ik het contact met de klant nog steeds erg leuk, dit wil ik in mijn toekomstige rollen graag behouden. Of ik ooit een specialisatie wil doen weet ik nog niet, ik denk het eerlijk gezegd niet. Voor nu ligt mijn focus hier. Maar.. ik zeg nooit, nooit. Mijn interesses kunnen veranderen. Eerst wilde ik alleen maar servicedeskwerk doen en dat is nu ook anders. Daarnaast veranderd IT ook snel, er komen continue nieuwe dingen bij. Dat maakt het werken in IT ook leuk, je blijft leren en groeien.

Mijn advies:

Voor vrouwen die twijfelen of IT wel voor hun geschikt is zou ik zeggen: probeer eens mee te kijken of mee te lopen op een servicedesk. Een beter beeld dan dat kan je niet krijgen. Je kunt wel boeken induiken en studie’s volgen maar theorie is anders dan de praktijk.

En voor wanneer je net start in de IT? Dan zou ik zeggen: geef duidelijk je grenzen aan als het gaat om de informatie die je binnen krijgt. Je krijgt enorm veel nieuwe informatie op je af en je kunt prima vragen om iets te herhalen of meer uitleg over een bepaald onderwerp te krijgen.

Daarnaast zou ik veel noteren en tot slot veel vragen stellen (geen enkele vraag is gek, mensen weten dat je nieuw bent).