In gesprek met Elmira

In deze blog neemt Elmira ons terug in de tijd en beschrijft ze hoe zij in aanraking is gekomen met IT, welke studie zij momenteel volgt, wat IT zo leuk maakt, hoe haar toekomstbeeld eruit ziet en  tot slot geeft ze tips voor vrouwen die twijfelen of IT voor hun geschikt.

Ik ben Elmira en ik studeer momenteel Informatica aan de Fontys. Ik heb voor de richting ICT & Infrastructure gekozen met het specialisme cybersecurity. Met het specialisme cyber security focus je je op veiligheid, zodat er niet gehackt kan worden bijvoorbeeld. Met ICT & infrastrucuture hou ik mij vooral bezig met alles achter de applicatie, zoals het netwerk, de internetverbinding maar ook de servers waar programma’s op draaien.

Hoe ben ik de IT in gerold?

Op de middelbare school heb ik destijds een extra vak gedaan, dat was IT. Ik heb toen kennisgemaakt met de verschillende aspecten van het vak. Dit vond ik zo interessant dat ik mij heb besloten er verder in te gaan verdiepen. Vanuit daar ben ik naar Mbo-opleidingen gaan kijken. Ik heb toen ook een intakegesprek gehad voor het Mbo, dit verliep niet helemaal zoals verwacht. De desbetreffende persoon gaf aan dat er weinig meisjes in de klas zaten en of ik het dus wel heel zeker wist dat ik voor IT zou gaan kiezen. Ondanks dat gesprek, wist ik het zeker: ik ga het gewoon doen!

Hij had overigens wel gelijk: ik ben gestart met twee andere meiden en uiteindelijk alleen overgebleven. Het was aan het begin eventjes wennen maar uiteindelijk ben ik ‘one of the guys’ geworden.

Mede door dat intakegesprek bij de Mbo-school heb ik een sterke drang om te bewijzen dat vrouwen ook succesvol kunnen zijn in IT.

Wat ik leuk vind aan IT?

Ik vind de dingen die ik leer mega interessant. Alle systemen maar ook hoe we bijvoorbeeld veiliger om kunnen gaan met techniek zodat de kans op een data lek kleiner wordt.

Daarnaast vind ik het leuk dat ik mijn opa en oma bijvoorbeeld kan helpen om digitaler te worden. En dit is eigenlijk breder dan alleen mijn familie, ik kan mensen in algemeen helpen om digitaler te worden. Zo heb ik voor een studieproject ook een soort digitale rondleiding gemaakt voor vitalis (ouderenzorg), ook ouderen willen leren omgaan met techniek. Ik ben blij dat ik hierbij kan helpen.

Tot slot: IT staat nooit stil, dat betekent ook dat je nooit bent uitgeleerd en dat vind ik ook mega interessant.


Hoe ik mijn toekomst zie?

Binnen IT zijn er veel mogelijkheden. Ik zie mijzelf echter later bij bijvoorbeeld politie of defensie eindigen. Het lijkt mij enorm gaaf om hiermee bij te kunnen dragen aan een veiliger Nederland.


Mijn advies:

Voor vrouwen die twijfelen of IT wel voor hun geschikt is zou ik zeggen: ga het gewoon proberen! Anders weet je het nooit. En daarnaast: het stereotyperende beeld over IT ‘’een klas met allemaal maar nerds’’ bijvoorbeeld is echt niet meer hoe het nu is. Daarnaast moet het ook gewoon normaal zijn om als vrouw in de IT te werken. Binnen mijn vriendengroep vind ook iedereen het heel normaal dat ik in de IT zit. En met meer vrouwen in de IT kunnen we ook nog meer bewijzen dat ook vrouwen succesvol kunnen zijn binnen IT, samen!


Lees & Luistertips:

Het leek mij leuk om alle gasten die ik spreek te vragen om hun lees en luistertip! Hierbij de tips van Elmira:

Podcast tip: ‘’Cyberhelden’’, In deze bijzondere serie podcasts gaat Ronald Prins in gesprek met de grootste cyber security helden van Nederland.

Boek: ‘’Het is oorlog, maar niemand die het ziet’’, in dit boek laat de schrijver zien hoe kwetsbaar een samenleving is die steeds meer vertrouwt op techniek.