In gesprek met Lisette Mol

In deze blog neemt Liselotte ons terug in de tijd en beschrijft ze hoe zij in aanraking is gekomen met IT, over haar turbulente carrièrepad, het imago van de IT-sector en tot slot geeft ze tips aan vrouwen die twijfelen of IT wel voor hun geschikt is.

‘’Op school was niemand eigenlijk met IT bezig. Dit was halverwege de jaren 90 en onze computer werkte nog met MS-DOS. Toch wekte IT wel mijn interesse’’.

Op zowel de basisschool als de middelbare school was niemand eigenlijk met IT bezig. Dit was halverwege de jaren 90 en onze computer werkte nog met MS-DOS. Toch wekte IT wel mijn interesse. Hoe? Mijn vader was systeembeheerder, dus vanuit huis kreeg ik wel het een en ander mee. Ik was enorm nieuwsgierig: hoe zit zo’n computer in elkaar, hoe werkt het? Wat is de techniek erachter?

Vanuit deze interesse ben ik gestart met de opleiding systeembeheer in Twente toen ik 15 was. Doordat ik veel met mijn vader thuis had meegekeken nam ik de nodige kennis en ervaring mee als het ging om de hardware. Hier lag mijn interesse ook. Mijn klasgenoten waren meer met software en programmeren bezig. Dit was totaal niet mijn ding en dit ging dan ook aan mij knagen. Ik had zo sterk het gevoel van: ’ik hoor hier niet thuis’, dat ik destijds besloten heb om met de opleiding te stoppen.

Vervolgens ben ik met een omweg terecht gekomen bij internationaal recht. Dit heb ik een tijdje met plezier gevolgd maar door de komst van mijn eerste zoon ben ik ook hiermee gestopt. Toen ik mijn zoon aan het opvoeden was ben ik in de PABO beland en heb ik voor de klas gestaan. Ik merkte al snel: ‘dit is niet mijn ding’. Het digi-gedeelte was eigenlijk het enige wat mij wel aansprak. Ik stond samen met een juf die helemaal niks van IT wist, dus ik kon me daar wel lekker mee bezig houden.

Uiteindelijk raakte ik hier al vrij snel uit mijn doen en heb ik besloten om te stoppen. Eén ding wist ik zeker: het onderwijs is niet mijn vak. IT zat nog altijd in mijn gedachten en daar ben ik dus weer mee begonnen.

‘’IT is veelzijdig, uitdagend en het werk zelf is leuk’’.

Waarom IT nog steeds in mijn gedachten zat? IT is veelzijdig, uitdagend en het werk zelf is leuk. Wat het voor mij zo leuk maakt is dat je op zoek gaat naar de oorzaak van diverse problemen en hier een passende oplossing voor moet vinden. Ik haal enorm veel energie uit het oplossen van de ‘waarom’ vraag (waarom werkt iets niet?). Uiteindelijk was ik 37 toen ik mijn opleiding behaalde. Ik denk soms wel: ‘ik had nu al 20 jaar ervaring kunnen hebben, waar had ik nu dan gestaan?’ Maar ja, ik kan de tijd niet terugdraaien en ik neem nu ook veel andere ervaringen mee die ik anders niet had gehad.

‘’Als mensen bellen zijn ze meestal chagrijnig en gooien ze nog net niet hun computer uit het raam. Als ik het dan toch weer laat werken en het probleem opgelost is, ja dan ben ik blij!’’

Op het hardware gedeelte ben ik wel teruggekomen. Toen ik jong was had ik puur en alleen interesse in hardware. Dit vind ik nu nog steeds wel leuk maar niet als vakgebied. Ik werk momenteel als ICT-helpdeskmedewerker bij DICTU in Zwolle. Het is heel tof om mensen blij te maken als je ze hebt geholpen. Als mensen bellen zijn ze meestal chagrijnig en gooien ze nog net niet hun computer uit het raam. Als ik het dan toch weer laat werken en het probleem opgelost is, ja dan ben ik blij! Dat geeft enorm veel voldoening.

Hoe ik naar de IT sector kijk? Dat de IT-sector momenteel nog wel een mannenwereld is. Dit gevoel had ik al toen ik voor het eerst in aanraking kwam met IT en dat gevoel heb ik eigenlijk nog steeds. Dit mag van mij wel veranderen. Ik heb het gevoel dat voor veel vrouwen de drempel best hoog is om met IT te starten, terwijl je in je dagelijkse leven natuurlijk al veel ervaring hebt met computers. Daar leer je ook al veel van. Je kunt veel meer dan je opleidingen/cursussen zeggen en starten in IT zou dan ook helemaal niet moeilijk moeten zijn, ook niet zonder IT achtergrond.

Tuurlijk, het is wel een uitdagend vak, maar mega interessant en leuk! Vrouwen in mijn omgeving vinden het super stoer: een vrouw in de IT en steunen mij ook hierin.

Hoe mijn toekomst eruit ziet? Ik wil mij meer gaan focussen op systeembeheer. Voor mijn rol betekent dat ik meer op de achtergrond actief zal zijn en niet meer rechtstreeks met de gebruikers. Daarnaast zou ik graag onderdeel zijn van een gevarieerd team. Jong, oud, man en vrouw!

Mijn advies:

Voor vrouwen die twijfelen of IT wel voor hun geschikt is zou ik zeggen: volg eens een training en doe daarna een paar simpele casussen: dit is het probleem en probeer het uit te zoeken. Beleef je plezier aan het vinden van een oplossing en/of überhaupt het in de materie duiken: dan is IT iets voor jou.

En tot slot nog een laatste advies: stel veel vragen! Echt geloof mij, geen enkele vraag is dom (ook al denk je soms van wel), durf te vragen. Er komt veel informatie op je af en vragen stellen is key!